
Biskup sv. Atanáz, ktorý žil v 4. storočí, hovoril : „Pohliadni na to, čo spôsobuje pôst! Uzdravuje choroby, vysušuje prebytočné telesné šťavy, vyháňa zlých duchov a zvrátené myšlienky, dodáva mysli väčšiu jasnosť, očisťuje srdce, posväcuje telo a človeka privádza pred boží trón.“
Všetky druhy pôstov však umožňovali konzumáciu rýb, ktoré boli dôležitým zdrojom bielkovín a proteínov, keď sa ľudia zriekali aj mliečnych výrobkov. Ryby sú teda už od staroveku vo všeobecnosti považované za základný kameň zdravej výživy!
V nasledujúcich vetách teda uvedieme niekoľko najzákladnejších faktov, dokazujúcich prospešnosť konzumácie tohto druhu jedla, ktoré dokáže byť po vhodnej úprave skutočnou delikatesou.
- ryby sú zárukou nutričnej vyváženosti a sú ľahko stráviteľné vďaka krátkym svalovým vláknam a minime nestráviteľného väziva. Obsahujú veľmi veľa živín(bielkoviny, jód, omega-3 mastné kyseliny, vitamín D…), ktorých nedostatkom trpí väčšina populácie
- je vedecky dokázané, že konzumácia aspoň jednej porcie ryby týždenne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a mozgovej mŕtvice, čo sú najčastejšie príčiny úmrtí vo svete
- vysoký obsah omega-3 mastných kyselín je nevyhnutný pre zdravý vývoj mozgu a očí vyvíjajúceho sa plodu. Tieto kyseliny pomáhajú aj pri prevencii a liečbe depresií. U detí znižujú riziko vzniku cukrovky 1.typu a mnohých iných autoimunitných ochorení
- konzumácia rýb spomaľuje zhoršovanie funkcie mozgu najmä v starobe, podporuje pamäť a emócie
- viac ako 40% ľudí trpí nedostatkom vitamínu D, ryby sú jeho zdrojom
- pravidelná konzumácia rýb vedie k zníženiu rizika vzniku astmy
- existujú predbežné dôkazy, že konzumácia tučných rýb, napríklad lososa, zlepšuje kvalitu spánku
Často ani netušíme aký účinok môže mať zmena jedla na náš organizmus. Aj nepatrná obmena môže výrazne pozitívne ovplyvniť náš zdravotný stav. Všetci vieme, že základ zdravia spočíva v správnej výžive.
Dobrú chuť.